Brembocht is KiVa-school

Stop pesten met KiVa

Vanaf schooljaar 2014-2015 zijn we op de Brembocht gaan werken met het programma KiVa. In het schooljaar 2013-2014 hebben de leerkrachten van de midden- en bovenbouw een tweedaagse training gevolgd en het jaar daarna de leerkrachten van de onderbouw.

Wat is Kiva?

KiVa is een succesvol programma dat in Finland én Nederland bewezen effectief is bij het voorkomen en oplossen van pesten. Het gebruikt de kracht van de groep. Leerlingen verwerven de kennis en vaardigheden om samen op te treden tegen pesters en elkaar te helpen. Daardoor vermindert pesten en verbeteren welbevinden, motivatie en schoolprestaties van alle leerlingen.

Unieke kenmerken
  • wetenschappelijk onderzocht;
  • reduceert pesten meer dan op controlescholen;
  • gebruiksvriendelijk materiaal voor leerlingen, leerkrachten en ouders;
  • periodieke metingen om pesten, groepsproblemen en sociaal-emotionele ontwikkeling te volgen;
  • verhoogt welzijn, motivatie en schoolprestaties van alle leerlingen;
  • training en begeleiding voor leerkrachten;
  • continue doorontwikkeling door wetenschappers;
  • aanspreken van de groep: alle leerlingen leren om pesten en groepsproblemen op te lossen.
Evidence-based

KiVa is ontwikkeld aan de Universiteit van Turku, Finland voor 7-15 jarigen. Het is gebaseerd op jaren van onderzoek en werd voor het eerste getest in Finland in het schooljaar 2007-2008. KiVa won in 2009 de European Crime Prevention Award. Hiermee heeft KiVa bewezen een effectief programma te zijn.

De Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar de effectiviteit van KiVa in Nederland. De resultaten van het eerste jaar zijn zeer positief. KiVa is in Nederland inmiddels onderzocht in de bovenbouw (groepen 5 t/m 8). Aan materiaal voor de onderbouw (groepen 1 t/m 4) en de eerste klassen van het voorgezet onderwijs wordt gewerkt. 

http://www.kivaschool.nl/

Basisschool De Brembocht

De Messenmaker 10

5506 CG Veldhoven

T: 040-2536489
E: brembocht@veldvest.nl