Lezen tijdens de vakantie

Houd het leesniveau van je kind tijdens de zomervakantie op peil

09-07-2012
Onderzoek wijst uit dat de lange zomervakantie de schoolprestaties van je kind op de basisschool niet ten goede komt. De zomervakantie blijkt een belangrijke rol te spelen bij het groter worden van de verschillen in leesprestaties tussen basisschoolleerlingen.

Voorkom vakantiedip of zomerverlies
Bij het afnemen van een leestoets technisch lezen aan het begin van het schooljaar is bij een aantal kinderen een terugval in leesvaardigheid te zien. Dit wordt vakantiedip of zomerverval genoemd. Vakantiedip (zomerverval) komt helaas vaak voor bij kinderen met een zwakke leesontwikkeling.

Dit is voor leerkrachten een bekend en frustrerend fenomeen. Maar ouders zijn zich vaak niet bewust van dit verschijnsel. Om het succes van de leesontwikkeling gedurende het afgelopen schooljaar vast te houden en te voorkomen dat deze terugval optreedt, is het belangrijk om ook thuis nog regelmatig te lezen.

Tips tegen een zomerdip                                                                                                                                                                                                                                                 Hoe zorg je ervoor dat de leerontwikkeling van je kind tijdens de zomervakantie gewoon spelenderwijs doorgaat?

  • Stop vooral zelf niet met lezen! Laat je kind zien dat lezen leuk is en juist iets is wat je voor je plezier doet. Pak dus lekker zelf je favoriete boeken in (of gooi je ereader vol) en ga bij de tent zitten lezen.
  • Op vakantie? Neem leuke spellen mee. Tijdens regenachtige dagen op de camping of in het hotel slaat de verveling snel toe. Maar ook als de zon schijnt zijn spelletjes leuk (en leerzaam) tijdverdrijf. Vooral talige spelletjes zoals scrabble (junior), Maan roos vis spelletjes voor beginnende lezers en het Rompompom denkspel voor kleuters zijn ideaal. Maar denk ook eens aan eenvoudige spelletjes als galgje. Pen en papier is genoeg.
  • Neem boeken mee! De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk: neem leuke kinderboeken mee in de vakantiekoffer! Ga vooraf ook samen naar de bibliotheek en laat je kind zelf ook een stapel boeken uitkiezen voor de vakantie. Boeken die nog te moeilijk zijn, kun je voorlezen of samen lezen. In de JSW van 7 maart 2011 worden Meegroeiboeken aangeraden als ideale boeken om de zomerdip op te vangen. Denk bijvoorbeeld eens aan 'Kook jij of kook ik' van Martine Letterie en Rick de Haas. Met tips om er optimaal gebruik van te maken.
  • Naar het museum. Op je vakantiebestemming zijn vast een paar boeiende musea te vinden waar je zelfs nog nooit aan gedacht had. Op vakantie bij de zuiderburen? Neem eens een kijkje in het Kindermuseum in Brussel. En even buiten Londen vind je het Roald Dahl museum.
  • Lezen is overal. Denk aan de menukaart in het restaurant, borden onderweg, foldertjes van de dierentuin die je wil gaan bezoeken, een boekje over het land waar je naar toe gaat of een informatief boekje over een favoriet onderwerp van je kind. Ook strips, vakantieboeken en kindertijdschriften zijn leuk èn zinvol om te lezen.
  • Vertier op de achterbank Voor lange autoritten zijn niet alleen vakantieboeken superleuk en leerzaam, maar ook de iPad is tegenwoordig bijna onmisbaar. Een paar goede apps erop en rijden maar! Zwijsen heeft apps voor peuters, kleuters, groep 3 en hoger.

Uit: www.zwijsenouders.nl  
 

Basisschool De Brembocht

De Messenmaker 10

5506 CG Veldhoven

T: 040-2536489
E: brembocht@veldvest.nl